tiistai 25. lokakuuta 2011

Tulevaisuuden kirjasto - lasten ja nuorten kuvataidenäyttely

Tervetuloa tutustumaan "Tulevaisuuden kirjasto" lasten ja nuorten kuvataidenäyttelyn satoon.

Tässä virtuaalisessa näyttelyssä on esillä lasten ja nuorten teoksia, jotka kuvaavat tulevaisuuden kirjastoa. Näyttely syntyi Inarin kirjaston vuoden 2011 keväänä järjestämästä kuvataidekilpailusta, joka oli suunnattu saamelaisalueen kuntien lapsille ja nuorille.

Taidekilpailuun saapui teoksia eri puolilta saamelaisaluetta ja teokset olivat erittäin mielikuvituksellisia ja taiteellisesti korkeatasoisia. Kuvataidekilpailussa oli kuusi sarjaa eri-ikäluokille ja näistä neljään sarjaan saapui taideteoksia. Kolme parasta kustakin sarjasta palkittiin.

Töissään lapset kuvaavat kirjastoa lapsiystävälliseksi kokoontumispaikaksi, jossa uutta tekniikkaa hyödynnetään ennakkoluulottomasti. Napin painalluksella saa tietoa haluamistaan kirjoista ja palveluista. Tulevaisuudessa kirjaston käyttäjä voi kokeilla myös virtuaalikirjoja, joiden kolmiulotteiseen maailmaan voi joko itse siirtyä tai tapahtumat ja oliot voivat hypähtää kirjasta kirjastoon.

Kun astut sisään kirjastoon, niin voit nähdä siellä kummallisia kirjoja. Ne ovat erityisiä kirjoja. Ne kirjat tuovat jonkun hirviön esiin. Voit mennä myös satumetsään ja velhojen ja ritareitten aikaan.” kirjoittaa Juho Iinatti esitellessään teostaan Elävä kirjasto.

Tervetuloa tutustumaan tulevaisuuden kirjastoon!

Sarja A alle kouluikäiset

a_ailu_nkkljrvi_1sija72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Ailu Näkkäläjärvi, Enontekiö (1.sija)

a_tatu_kesti_2sija72
"Kirjasto" , Tatu Eevertti Kesti, Inari (2.sija)

Minusta kirjastossa on mukavaa lukea nalle puhia.ja tietysti muumia. kirjastossa on monta kirja osastoa.ja lisäksi minä tykkään semmoisesta kirjasta jossa on levy niin kuin kuuluu tämä ääni **** on aika kääntää sivua. mutta minä kerron vielä kirjastosta. kirjastossa on myös kirjoja joita voi päivä tai ilta saduksi lukea tai jos haluaa niin voi lukea muutenki. että moista. kirjastossa on myös kirjoja joita voi käyttää esimerkiksi aikuisille. Mutta moista oli nyt tällä kertaa.


a_marielle_nkkljrvi_3sija72
"Jäniskirjasto" , Marielle Näkkäläjärvi, Enontekiö (3.sija)


a_sara-elina_valkeap72
"Täpläkirjasto" , Sara-Elina Valkeapää, Enontekiö


a_mret-elle_valkeap72
"Värikäs kirjasto" , Máret-Elle Valkeapää, Enontekiö

 Sarja B 1. - 2. luokkalaiset

b_pilvi-maijala_1sija72
"Kirjasto" , Pilvi Maijala, Sodankylä (1.sija)

Tulevaisuuden kirjastossa on erilaisia kirjahyllyjä kuin nyt on. Niitä voi liikuttaa ylhäältä alas. Voit katsoa tästä mallia.

b_joonas_varjo_2sija72
"Teknisyyttä" , Joonas Varjo, Sodankylä (2.sija)

b_laura_maijala_3sija72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Laura Maijala, Sodankylä (3.sija)

Tästä voisi katsoa mallia kirjastoon.

b_inger-anni_valkeap72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Inger-Anni Valkeapää

b_henry_haataja72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Henry Haataja, Inari

b_camilla_tuiskula72
"Kirjasto" , Camilla Tuiskula, Sodankylä

b_eero_huttunen72
"Tulevaisuuden kirja" , Eero Huttunen,Sodankylä

Virtuaalinen kirja ladataan energialla, jota saadaan virtuaalisähköstä. On myynnissä vuonna 3000,
mutta Tilauksella vuonna 2080. Siinä on tuhat erilaista satua. On siinä myös sarjakuvia.
Paras kirja lukutoukalle.

Sarja C  3. - 4.luokkalaiset

c_juho_iinatti_1sija72
"Elävä kirjasto" , Juho Iinatti, Sodankylä (1.sija)

Olipa kerran kirjasto. Niin pieni, kuin se olikin, siellä kuitenkin oli elämää. Kun astut sisään kirjastoon, niin voit nähdä siellä kummallisia kirjoja. Ne ovat erityisiä kirjoja. Ne kirjat tuovat jonkun hirviön esiin. Voit mennä myös satumetsään ja velhojen ja ritareitten aikaan. Voit myös valita minkä tahansa kirjan tai uuden Elisan tabletin haluat. Uusien kirjojen nimet ovat 3d-kirjat. Hirviö ei tule esiin, mutta se näyttää siltä, kun siinä olisi sellainen kortti. Pojat ja tytöt voivat myös katsoa yhdessä niitä, ei ole poikien kirjoja eikä tyttöjen kirjoja. Voit kertoa tai piirtää kirjastonhoitajalle, minkälaisen kirjan haluat. Me yritämme toteuttaa sinun toiveesi.

c_tytti_jyrinki_2sija72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Tytti Jyrinki, Inari (2.sija)

c_jemina_manninen_3sija72
"Nuorten kirjasto" , Jemina Manninen, Sodankylä (3.sija)

Tässä kirjastossa nuoret tytöt ja pojat voivat etsiä itselleen juuri sellaisen kirjan, kuin haluavat. Täällä kirjastossa voit lukea kirjoja lukunurkassa, eikä kukaan häiritse sinua. Löydät kirjastostamme myös saamenkielisiä kirjoja. Voit lainata meiltä kirjoja, lehtiä, DVD levyjä ja paljon muuta. Kirjastossa on nappi, jota voit painaa silloin, kun et löydä jotain kirjaa. Kerrot vain napissa olevaan mikkiin, mitä tai minkälaista kirjaa etsit.

Lukunurkka on täydellinen paikka lukemiselle tai vain vaikka löhöilylle. Voit löhöillä ihanan pehmeässä sohvassa tai vaikka tuolissa. Lukunurkassa et välitä muusta maailmasta, vaan haaveilet kaikesta ihanasta.

Kirjastossa on paljon myös teemakirjoja, jotka vaihtelevat joka viikko teemasta toiseen. Löydät ihania lehtisarjoja lehtihyllystä.

c_jemina_tuiskula72
"Kirjastossa" , Jemina Tuiskula, Sodankylä

c_hanna-riikka_huttunen72
"Kaikki yhdessä ja kirjastossa rauha" , Hanna-Riikka Huttunen, Sodankylä

Minun kirjastossani, jonka piirsin, voi katsoa televisiota ilman, että kukaan häiritsee, koska kun katsoo televisiota, niin on sellaiset kuulokkeet, jotka pannaan korviin ja niistä kuuluu se ääni, mitä televisiosta kuuluisi. Mutta ääni ei kuulu muualle, koska se kuuluu vain niistä kuulokkeista.

Myös tässä kirjastossa on monia huoneita, mutta piirsin niistä vain yhden. Tämän huoneen nimi on Tyttöjen nurkkaus, mutta voi siellä pojatkin käydä. Kirjastossa on mysö Poikien nurkkaus, Kuuntele ja opi, Cd-levyhuone, Rentoudu ja vain kuuntele, Leffat, Lainaa kirjoja.

Kun kuvassa on tyttöjen nukkaus, siellä voi lukea rauhassa ilman, että meteliä kuuluu. Siellä voi myös kuunnella musiikkia kuulokkeiden kautta. Saa itse valita, mitä haluaa kuunnella.
Kirjastossa voi myös jutella kavereiden kanssa ja kysellä kuulumisia.

Tietokone on oltava joka huoneessa, että nuoret voivat pelata niillä ja tehdä muuta hauskaa.
Kirjastossa on naulakko, jotta voi ottaa ulkovaatteet pois. Muuten vaatteet olisivat ihan hujan hajan ja vaatteet saattaisivat jäädä sinne ja joku toinen voisi varastaa ne.

Kirjastossa on kyllä varashälyttimet ja valvontakamerat, ettei kirjoja vain varasteta.
Kirjastossa on kaikki rauhassa eikä kukaan häiritse. Muuten joutuu lähtemään pois heti. Kirjastossa ei saa myöskään huutaa, mutta saa puhua ihan normaalisti.

Usein nuoret tulevat koulun jälkeen viettämään aikaa kirjastoon ja pelaamaan. Useimmat aikuiset ovat lainausosastolla, koska sieltä usein löytyy enemmän aikuismaisempia kirjoja, esimerkiksi romaaneja, kauhukirjoja, tietokirjoja, ynnä muuta sellaista. Alle kouluikäiset lapset katsovat kirjastossa eniten televisiota ja lasten ohjelmia. Ei kannata ujostella, vaan voi rohkeasti kysyä apua, jos ei vaikka löydä jotain kirjaa.


c_erno_mikkonen72
"Lasikupla-kirjasto" , Erno Mikkonen, Sodankylä

Lapsilla pitää olla oma tarinoiden kuuntelupaikka. Aikuiset voivat olla rauhassa lasikuplan sisällä lukemassa. Myös lapsilla on oma lukupaikka ja siellä pitää olla paljon satukirjoja. Aikuisilla pitää olla oma rauha lukea, koska lapset voivat pitää kovaa meteliä. Lasten lukupuolella lapset voivat lukea ääneenkin, koska siellä ei ole aikuisia, jotka voisivat häiriintyä.

Sarja D  5. - 6.luokkalaiset

d_nita_kumpulainen_1sija72
"Minun kirjastoni" , Nita Kumpulainen, Enontekiö (1.sija)

d_janita_maijala_2sija72
" Kuuntelukirjasto" , Janita Maijala, Sodankylä (2.sija)

Tässä kirjastossa voi kuunnella satuja ja myös musiikkia. Kirjastossa on kuuntelukupu, jonka sisällä on mukavia tuoleja, joiden vieressä on kuulokkeet, joilla voi kuunnella satuja ja musiikkia. Jos kuitenkin haluaa, voi vain lainata luettavaa ihan perinteisesti. Kirjastossa on myös Tarinakone, joka on tarkoitettu lapsille. Kone lukee tarinan, jonka lapset ovat vallinneet, mutta näyttää myös ruudulta tekstin, jonka lukee, että lapset oppivat samalla itsekin lukemaan. Kirjastossa on myös mehu-, pulla- ja kahvitarjoilu. Älä sotke silti kirjoja, vaan syö pöydän ääressä!


d_sini_maijala_3sija72
"Hauska kirjasto" , Sini Maijala, Sodankylä (3.sija)

Kun olet kirjastossa, niin voit lukea kirjoja, sarjakuvia, lehtiä ja muuta, mitä haluat lukea. Voit myös levätä, nukkua, olla tietokoneella tai pitää muuten vain hauskaa. Kirjastossa voisi olla aika paljon koriste- esineitä, esimerkiksi lintuja tai muuta, joka liittyy luontoon. Olisi myös aika hauskaa, jos kirjastossa olisi joku paikka, jossa lapset voisivat halutessaan leikkiä odotellessaan vanhempia tai muita aikuisia, jotka hoitavat lapsia.

Kirjastossa voisi olla niin pitkään kuin haluaa eikä olisi pakko lainata mitään. Kirjastossa pitäisi olla hiljaa.

d_suvi_rapo72
"Musiikkikirjasto" , Suvi Rapo, Sodankylä

Täällä kirjastossa soi aina rauhallista musiikkia. Voit ostaa juomista ja syömistä. Käy netin ihmeellisessä maailmassa, rentoudu sohvalla ja käy taidenäyttelyissä. Katso lempielokuvasi jo kirjastossa. Lainaa kirjoja, DVD:itä, musiikkia ja kuuntele lempikirjasi nauhalta ja rentoudu. Asiakkaiden pyynnöstä voidaan pitää tietokilpailuja, piirustuskilpailuja ja vo imme lainata tiloja synttäripäiväjuhliin. Pidämme teemapäiviä tärkeinä juhlapäivinä esim. Itsenäisyyspäivänä. Täällä on lapsille oma leikkipaikka, jossa soi aina lapsille mieluista musiikkia.   

Tervetuloa!

kilpinen72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Mika Kilpinen, Enontekiö


 d_ingasofia_kalttopaa72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Ingasofia Kalttopää, Enontekiö (teksti: Margaret Young)

d_malla_aikio72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Malla Aikio, Enontekiö

d_alina_kuukasjarvi72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Alina Kuukasjärvi, Enontekiö

d_emil_eljasson72
"Tuleva kirjasto" , Emil Eljasson, Enontekiö

d_anni_aikio72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Anni Aikio, Enontekiö

d_sanna_tepsa72
"Värikirjasto" , Sanna Tepsa, Sodankylä

Kirjastossa on paljon värejä. Sieltä saa pullaa, mehua, kahvia ja hedelmiä. Voit myös mennä lukuhuoneeseen, jossa kuuluu rauhallista musiikkia ja siellä on paljon valoja ja omia huoneita. Voit myös lukea puusta, jossa on kirjoja päällä ja kun laitat kirjan oksaan kiinni, voit lukea näytöltä kirjaa. Siellä on myös kirjahuone, jossa on ihan tavallisia kirjoja. Kirjoja on myös erikielisiä. Pelejä on pelihuoneessa. Siellä voit pelata erilaisia pelejä ja voit tulla aulaan pelaamaan pelejä pelikoneella, jossa on näyttö ja yksi iso punainen nappula, joka toimii hiirenä ja kun sitä napauttaa, niin se klikkaa ja kun haluaa liikuttaa, niin liikuttaa sormea sen päällä. Voit istua ihanan pehmeillä punaisilla penkeillä. Voit mennä myös itse kirjan sisään ja voit myös kuunnella sen. Siellä on monia penkkejä ja niissä on kiinni kypärä, joka laitetaan päähän ja kirja laitetaan kypärään kiinni ja voit mennä kirjaan sisälle. Mutta jos kirja on pitkä tai alkaa pelottaa, voit syödä tabletteja, joilla pääset takaisin omaan maailmaan. Tabletteja saat kirjaston hoitajilta.


d_annaliina_postila72
"Taika-kirjasto" , Annaliina Postila, Sodankylä

Piirsin kirjaston, jossa olisi puutarha ja siellä voisi lukea kirjoja. Kirjasto olisi suuri ja lapset ja nuoret olisivat maalanneet seiniin kuvia ja koristuksia. Kirjasto olisi valoisa ja siellä olisi parveke, jossa voisi jutella ja lukea. Etupihalle näkyisi suuri pyöreä ikkuna. Sisällä ikkunan ääressä olisi pöytä ja säkkituoleja. Kirjastossa olisi omat osastot lapsille, nuorille ja aikuisille. Olisi myös oma huone musiikin kuuntelulle ja tietokoneille. Musiikkia kuunneltaisiin kuulokkeista. Kirjastossa voisi olla myös kokoustila. Kirjastossa olisi torneja, joissa voisi olla vanhoja kirjoja ja hieno maisema. Torneihin voisi mennä portaat ja hissi. Siellä olisi sohvia, joissa voi istua.


d_juuso_junttila72
"Tulevaisuuden kirjasto" , Juuso Junttila, Sodankylä

Kun tulet kirjastoon, sinut otetaan avosylin vastaan. Kirjastossa on paljon tietokoneita, joilla voi surffailla netissä, hakea tietoa, pelata pelejä, katsoa videoita ja kuunnella musiikkia. Tietokoneissa on myös ohjelma, jolla löydät helposti kirjan, jota olet etsimässä. Naputtelet vain kirjan ja kirjailijan nimen tietokoneelle, niin tietokonen näyttää, missä etsimäsi kirja on. Voit tulostaa reitin paperille tai voit katsoa koneen näytöltä, missä kirja on. Näin kirjojen etsiminen muuttuu helpommaksi. Kirjastossa voisi myös olla huone, jossa voi kuunnella satuja kuulokkeiden kautta. Siellä voisi myös kuunnella musiikkia.

 d_aapo_tepsa72
"Kelluva kirjasto" , Aapo Tepsa, Sodankylä

Kelluvassa kirjastossa on ravintola ja orkesteri. Kelluva kirjasto kulkee maisemareittiä pitkin. Matkalla on laitureita, jonne ihmiset voivat jäädä, jos haluavat. Kelluvassa kirjastossa on paljon ohjelmaa ja siellä on myös pyöreitä ja pehmeitä tuoleja, joilla voin lukea kirjoja tai muuten vain rentoutua.

Kelluva kirjasto on aina lämmin ja ottaa aina vieraat lämpimästi vastaan, niin kesällä kuin talvella. Kelluvaa kirjastoa voi varata eri juhliin, esimerkiksi joulujuhliin. Kelluva kirjasto on erittäin hyvä paikka rentoutua, lukea kirjoja tai syödä ravintolassa hyviä ruokia.  Tervetuloa

 d_jenni_iinatti72
"Lapin lapset lukemaan!" , Jenni Iinatti, Sodankylä

Tässä kirjastossa on oma lukunurkka, jossa lapset voivat opetella lukemaan. Siellä voi myös lukea lasten ja nuorten kirjoja. Lukunurkassa voi maata, istua ja lukea. Siellä voi myös leikkiä. Lasten kirjoissa on aapisia, lasten romaaneja ja lehtiä. Kirjoja löytyy suomenkielellä ja saamenkielellä. Videoitakin löytyy suomen- ja saamenkielellä. Kirjastosta löytyy lapsille ja aikuisille saamenkielen kirjoja, joista voi opetella saamea ja suomenkielen kirjoja, joista voi opetella suomea. Lukunurkka on värikäs ja mukava.

c_veeti_pulju72
"Lapin lukunurkkaus" , Veeti Pulju, Sodankylä

Lapin lukunurkkauksessa on kaikki, mitä tarvitset rauhaan ja hiljaisuuteen. Voit kuunnella kirjaa tai ihan vain lukea kirjaa. Voit istua mukavassa nojatuolissa ja lukea rauhassa. Kaikki pitävät kuulokkeita päässä ja ovat rauhassa omassa paikassa. Kirjastossa voi lainata videoita, kirjoja, CD-levyjä ja äänikirjoja. Äänikirjoista voi kuunnella pieniä näytteitä, että voisi valita oikeanlaisen äänikirjan. Keskellä kirjastoa on hieno Saamen lippu, joka koristaa käytävää. Piirsin yhden huoneen, mutta niitä on monia. Tässä muutama: aikuisten osasto, lapsien osasto, tietokonehuone ja kuuntelunurkkaus. Tällainen on minun tulevaisuuden kirjasto.